ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ
1. Φόβος για το άγνωστο και έλλειψη εναλλακτικών
- Οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται ότι, παρά τα προβλήματα, οι γνωστές κυβερνήσεις προσφέρουν μια σταθερότητα, έστω και αρνητική, σε σχέση με τους αγνώστους ή τις νέες πολιτικές δυνάμεις. Ο φόβος του αγνώστου πολλές φορές κάνει τους ανθρώπους να προτιμούν το γνωστό, ακόμη και αν αυτό είναι αρνητικό.
- Οι πολίτες μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι οι εναλλακτικές λύσεις (άλλα κόμματα ή πολιτικοί) είναι ανεπαρκείς ή δεν πείθουν ότι μπορούν να προσφέρουν καλύτερες λύσεις.
- Οι πολιτικοί έχουν συχνά μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της επικοινωνίας και στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου. Μέσω επικοινωνιακών στρατηγικών, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα δικά τους λάθη και να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι μόνο αυτοί έχουν τη λύση για τα προβλήματα που οι ίδιοι ίσως δημιούργησαν.
- Η προβολή από τα ΜΜΕ, οι δημοσκοπήσεις και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απόφαση του ψηφοφόρου.
3. Κοντή μνήμη ή απάθεια του εκλογικού σώματος
- Οι ψηφοφόροι ενδέχεται να ξεχνούν τα λάθη των κυβερνήσεων, ειδικά αν αυτά δεν έχουν άμεσο ή ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Η κοντή μνήμη επιτρέπει στους πολιτικούς να επανεκλέγονται ακόμη και μετά από σοβαρά σφάλματα ή καταστροφικές πολιτικές.
- Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μπορεί να έχει χάσει την πίστη του στο πολιτικό σύστημα και να ψηφίζει με απάθεια, θεωρώντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην εξουσία.
- Κάποιοι ψηφοφόροι μπορεί να βασίζονται στις κυβερνήσεις για συγκεκριμένα οφέλη, όπως δημόσιες θέσεις, συμβάσεις ή άλλες μορφές εξυπηρέτησης. Αυτού του είδους οι πελατειακές σχέσεις δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για την επανεκλογή αυτών που παρέχουν τέτοια προνόμια.
- Μπορεί επίσης να υπάρχουν οικονομικές ή επαγγελματικές εξαρτήσεις που κρατούν τους ανθρώπους προσδεδεμένους σε συγκεκριμένα πολιτικά σχήματα.
5. Συλλογική ανοχή στην αποτυχία
- Σε ορισμένες κοινωνίες, υπάρχει μια ανοχή προς την πολιτική αποτυχία ή διαφθορά, επειδή οι πολίτες είτε δεν περιμένουν κάτι καλύτερο είτε αισθάνονται ότι η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που κανείς δεν μπορεί να τη διορθώσει. Αυτή η αντίληψη οδηγεί στην παθητική αποδοχή της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης.
6. Κομματική ταύτιση και ιδεολογική πίστη
- Η κομματική ταύτιση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να υποστηρίζουν ένα κόμμα για δεκαετίες, ακόμα κι αν διαφωνούν με ορισμένες από τις πολιτικές του. Η ιδεολογική ταύτιση ή η πίστη σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό όραμα τους κρατά προσκολλημένους σε συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς.
- Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές πολιτικές ταυτότητες που έχουν χτίσει σε όλη τους τη ζωή, ακόμη και αν αυτές έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
7. Ψυχολογία της ατομικής σωτηρίας
- Συχνά οι πολιτικοί προβάλλονται ως οι μόνοι που μπορούν να σώσουν μια κατάσταση, ακόμα κι αν οι ίδιοι την έχουν δημιουργήσει. Η ψυχολογία της σωτηρίας μπορεί να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν ότι, παρά τα λάθη, οι ηγέτες αυτοί έχουν τη γνώση και την εμπειρία να οδηγήσουν τη χώρα στη σωτηρία.
Συμπέρασμα
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επανεκλέγουν κυβερνήσεις που θεωρούν ότι έχουν αποτύχει είναι πολύπλοκοι και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Συνδυάζονται συνήθως με παράγοντες όπως ο φόβος του άγνωστου, οι πολιτικές στρατηγικές, η κομματική ταύτιση και οι πελατειακές σχέσεις. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, όπου οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να κυριαρχούν, ακόμη και αν δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Για τον λόγο αυτό "όταν οι Σοφοί σιγούν πολλαπλασιάζονται οι ανόητοι"...."Μαντέλα"
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Αυτοί οι ΕΛΛΗΝΕΣ Αξιοποιώντας κατά γράμμα τις δυνατότητες που τους παρέχει ο ορισμός του αντιπροσώπου, η Εθνική Επιτροπή Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών, αποτελούμενη από 1648 δημοτικές επιτροπές, εμπλέξανε τους αντιπροσώπους των Ελλήνων (βουλευτές και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις) σε σύμβαση. Στην ουσία όμως, η σύμβαση μέσω των αντιπροσώπων δέσμευε τους αντιπροσωπευόμενους Έλληνες, οι οποίοι είχαν τα περιουσιακά στοιχεία και ήταν κάτοχοι – κύριοι του Ελληνικού κράτους. Στην συνέχεια ακολουθήσαν όλους τους κανόνες που διέπουν τις συμβάσεις, για να καταλήξουν στην αναφερθείσα κατάσχεση.βουλή
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου